Natječaji i potpore - Objavljeno 27.04.2020 -

S novom mjerom iznos potpora zadarskom gospodarstvu premašuje 22,5 milijuna kuna

S novom mjerom iznos potpora zadarskom gospodarstvu premašuje 22,5 milijuna kuna Autor slike: 0

Iz gradske uprave javljaju kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić predložiti vijećnicima nove mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa COVID - 19 koje su usmjerene prema gospodarskim subjektima. 

Nakon održanog radnog sastanka s čelnicima HGK - Županijske komore Zadar, HOK Zadarske županije i zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kojem su raspravljene dosadašnje mjere potpore zadarskom poduzetništvu i obrtništvu te napravljena analiza aktualnog stanja na lokalnom tržištu rada, gradonačelnik Dukić prihvatio je prijedlog o novoj mjeri potpore zadarskom gospodarstvu.

Prijedlogom Odluke o privremenom djelomičnom oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti obuhvaćeni su svi obveznici kojima je rad zabranjen, onemogućen ili znatno otežan, a koji su ostvarili mjere potpore za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje za jedan mjesec od ožujka 2020. godine.

Za te poslovne subjekte obveza se umanjuje za 15 posto za razdoblje travnja, svibnja i lipnja ove godine.

-Kako sam i najavio predstavnicima zadarskih poduzetnika i obrtnika, pronašli smo način prihvatiti njihov prijedlog o smanjenju obveza plaćanja komunalne naknade onim poslovnim subjektima koji izravno trpe posljedice epidemije. Treba znati kako su prihodovna sredstva od komunalne naknade namjenska i neizostavna za osiguravanje svakodnevnih potreba za život našeg grada. Ipak, uspjeli smo iznaći način za udovoljavanje zahtjeva naših poduzetnika i obrtnika, a dijelom i s provedenim uštedama u samoj gradskoj upravi, bilo da je riječ o smanjenju plaća ili racionalizacijom poslovanja, kazao je gradonačelnik Dukić i naglasio kako donošenje i ove mjere mora ostati usklađeno s potrebama svih ostalih dijelova javnog sustava - dječjih vrtića i škola, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova.

Također, radi nastupanja posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom, u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 1. lipnja svim obveznicima plaćanja komunalne naknade neće se obračunavati zatezna kamata za obroke kojima je datum dospijeća unutar navedenog razdoblja.

S ovom novom mjerom smanjenja obveze plaćanja komunalne naknade uz dosadašnje mjere oslobađanja plaćanja naknade za zakup gradskih poslovnih prostora i javne površine te udjela u oslobađanju plaćanja poreza na dohodak, ukupan iznos potpora zadarskom gospodarstvu premašuje 22,5 milijuna kuna.

futuro