Opće vijesti - Objavljeno 08.01.2021 -

Čak i u kriznoj godini porastao je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji

Čak i u kriznoj godini porastao je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji Autor slike: Potraga.hr

Na području Zadarske županije na dan 31. prosinca bilo je 55.205 zaposlenih, što je za 82 ili 0,1% više nego na isti dan prošle godine, pokazala je posljednja analiza u Zadarskoj županiji. Na razini cijele Hrvatske broj zaposlenih bio je za 9.000 manji nego prošle godine.

Podaci su znatno bolji od očekivanja nakon izbijanja koronavirusa i prestanka gospodarskih aktivnosti. Pad je zaustavljen jer se zbog mjera Vlade RH zaposleni „zadržavaju", što je vidljivo posebice kod obrtnika, kod kojih je na području Zadarske županije čak 109 zaposlenih više nego na isti dan prošle godine. Nažalost, obim poslovnih aktivnosti nije razlog povećanja broja zaposlenih.

- Situacija je puno bolja od očekivanja, mjere koje je poduzela i poduzima Vlada RH za očuvanje zaposlenih i ovo što poduzimamo mi na razini županije dale su rezultat. Što će biti u sljedećim mjesecima zavisi najviše o razvoju epidemiološke situacije - oporavak gospodarstva neće započeti sve dok se ne suzbije zaraza korona virusom, ističu iz Zadarske županije.

Inače, broj zaposlenih značajno je porastao kada se gleda posljednji dan 2014. godine, kada su na području županije radila samo 46.364 stanovnika. Nakon svake sljedeće godine bilježilo se povećanje zaposlenih, te je u posljednjih šest godina porastao ukupno 19,1 posto.

futuro