Opće vijesti - Objavljeno 20.11.2018 -

Grad Zadar je ugrabio priliku iz EU fondova, a to mogu napraviti i poduzetnici

Grad Zadar je ugrabio priliku iz EU fondova, a to mogu napraviti i poduzetnici Autor slike: 0

Dvorana Kneževe palače bila je danas pretijesna za sve zadarske poduzetnike koji su htjeli saznati kako do sredstava iz EU fondova. Besplatne edukacije održale su se u sklopu informativno-edukativnog događanja "Regionalni dani EU fondova" koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova.

- Zadar je primjer grada koji je prepoznao prilike koje nude EU fondovi, a ovo je naša 12. lokacija od početka programa u lipnju. Obilazimo Hrvatsku uzduž i poprijeko kako bi popularizirali EU fondove. Ljudi nisu svjesni prilika i mogućnosti koje im se nude među kojima su i one za OPG-ovce, male i srednje poduzetnike... Dobiti besplatna sredstva nije jednostavno, ali nije ni strašno teško. Potrebno se malo potruditi, osmisliti kreativan projekt i nakon toga stvari se događaju. U Hrvatskoj je tisuće pozitivnih primjera osoba koji su putem EU fondova ostvarili svoje poslovne ambicije i postali konkurentni na domaćem, ali i inozemnom tržištu, poručio je državni tajnik Velimir Žunac.

Jedan od tih pozitivnih primjera je zadarska tvrtka Marex Elektrostroj koja je među prvima, još 2013. godine, povukla sredstva za razvoj poslovanja.

- U pretpristupnom razdoblju proces je bio poprilično kompliciran, a mi smo se prvi put susreli s nečim takvim. Dobili smo pomoć od ZADRE NOVE koja je našu ideju predočila u dobar projekt. Imali smo određene probleme u samoj provedbi, nedostajalo nam je vremena, promijenio se suradnik... No sada je sve jednostavnije i naše iskustvo nam puno znači za nove prijave, poručila je Tatjana Beneti, predstavnica tvrtke koja je u proteklih godinu i pol dana povukla 750 tisuća kuna.

Projekt sufinanciran EU sredstvima trenutno provodi i Tvornica konopa i veziva Zadar.

- Nabavili smo stroj kojim smo razvili novi proizvod, a bez EU fondova bio bi to preveliki zalogaj za nas, rekao je član uprave tvrtke Ante Antunović ističući kako je ipak potrebno imati određena početna sredstva.

Upravo iz tog razloga, istaknula je ravnateljica ZADRE NOVE Sanja Peričić, poduzetnici često ostanu razočarani. Prema njezinim riječima, EU sredstva ne služe za rješavanje financijskih problema, već za iskorak.

Agencija za razvoj Zadarske županije dosad je povukla nevjerojatan iznos od 500 milijuna kuna.

- Ipak često čujemo kako se ti novci ne vide. Postoji dio ključnih potreba građana, poput izgradnje vrtića, staračkih domova, rješavanja katastarskih knjiga, no takvi projekti nažalost jednostavno nisu prihvatljivi. Trenutno se radi nova strategija kako bi se ispravile ranije aktivnosti i riješili prioritetni problemi. Mi smo ponosni na ono što je dosad napravljeno u Zadarskoj županiji, istaknula je Peričić.

S novim pozivima na današnjoj panel raspravi javnost je upoznala Ksenija Slivar, voditeljica Odjela za programiranje i vrednovanje programa u Ministarstvu turizma. Kroz ITU mehanizam Gradu Zadru trenutno je na raspolaganju čak 22.8 milijuna eura iz EU fondova.

- Čak i u krizi EU fondovi su nam omogućili ono što zaista ne bi mogli ostvariti kroz proračun. Aktualni ITU mehanizam stavlja fokus na gradove kao centre razvoja. To je najkonkretniji primjer decentralizacije u kojem jedinice funkcioniraju kao mala ministarstva, naglasio je resorni pročelnik Šime Erlić, voditelj uspješnog mladog tima iz gradske uprave, dok je Nikolina Miočić iz Zadarske županije istaknula kako iza projekata, koji su tu prvenstvo zbog lokalne zajednice, stoji puno truda i neprospavanih noći.

- Prema rezultatima analize Ministarstva financija, Zadar spada u sam vrh gradova koji su uzeli najviše sredstva iz EU fondova. Upravo je i atraktivni prostor Kneževe palače, u kojem se danas nalazimo, primjer uspješne realizacije zahtjevnog kapitalnog projekta obnove kulturne baštine. EU fondovi postali su neizostavan način rada i razvoja, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon uvodnih govora i panela uslijedila su stručna predavanja na temu „EU fondovi kao mogućnost financiranja", a zatim je Boris Pekić iz tvrtke UHY Savjetovanje održao radionicu „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike".

futuro