Opće vijesti - Objavljeno 04.01.2021 -

Ivana Puškarić Smokrović je najbolja djelatnica turističke agencije u Zadru

Ivana Puškarić Smokrović je najbolja djelatnica turističke agencije u Zadru Autor slike: 0

Titulu najbolje djelatnice turističke agencije u gradu Zadru u kriznoj 2020. godini odnijela je Ivana Puškarić Smokrović, koja u turističkoj agenciji "More" na Poluotoku radi od 2012. godine. 

"Ova godina nam je bila izrazito teška, nije tajna da je turistički sektor najpogođeniji globalnom pandemijom. Možemo reći da je ljeto izgledalo kao svako do sada, ali s puno manje žurbe, uz lagani tempo", odgovora nam Ivana na očigledno pitanje, a to je kako je sezona 2020. izgledala u odnosu na rekordnu 2019.

Jedan radni dan, ovisno o tome je li organiziran izlet ili ne, počinje skupljanjem gostiju po destinacijama koje su unaprijed dogovorene: od Borika, centra grada, pa sve do Supernove. Nastavlja se dalje radom u agenciji od 9 do 15 sati. Naravno, time samo službeno završava radni dan. Budući da je u ljetnim mjesecima agencija otvorena do ponoći, bavljenje turizmom zahtijeva dostupnost od 0 do 24, pogotovo kad je riječ o našoj sugovornici i voditeljici agencije u centru Grada koja ovu nagradu nikako nije očekivala.

"Bila sam zatečena. Mislim da nagradu ove godine nitko nije očekivao, pogotovo u situaciji s lošom sezonom, koje praktički nije niti bilo", priznaje Ivana.

Najbolja djelatnica turističke agencije u gradu završila je srednju turističku školu, a zatim se odlučila za knjižničarstvo. Spletom okolnosti, vratila se u sferu turizma, gdje ističe kako je bitno formalno obrazovanje, ali još više od toga - koliko pojedinac voli ljude i rad s njima.

"Ovo je izrazito težak i dinamičan posao, a komunicirati je utoliko teže jer govorite na stranom jeziku i morate biti više osoba u jednoj: turistički vodič, informator, prodavač izleta...  Ponekad je potrebno znati razlučiti prioritete u svemu tome".

Uz navedeno, kao kvalitete dobrog turističkog radnika Ivana ističe empatiju, smirenost i spremnost na timsku igru. Trenutno se u agenciji sa dva stalno zaposlena radnika pripremaju za iduću sezonu. Pokušavaju koliko im okolnosti to dopuštaju.

"Očekivanja od nove godine? Samo da smo zdravi i da se možemo vratiti normalnom radu. Mislim da ću ja biti prva, kada se otvore neki letovi, koja ću sjesti u avion i otići na putovanje", zaključak je naše sugovornice.

futuro