Opće vijesti - Objavljeno 01.09.2018 -

Ovorene prijave za novi natječaj - malim poljoprivrednicima 279 milijuna kuna

Ovorene prijave za novi natječaj - malim poljoprivrednicima 279 milijuna kuna Autor slike: Ilustracija

U četvrtak su otvorene prijave na 279 milijuna kuna vrijedan Natječaj za provedbu tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Prijave su otvorene sve do 13. prosinca ove godine, a Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u elektronskom obliku putem AGRONET-a.

Korisnici potpore mogu biti mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

„S 15 tisuća eura mali proizvođač može napraviti veliki korak u svojem poslovanju i pripremiti se za jače investicijske mjere u kasnijem razdoblju. Zbog toga je ovo strateški vrlo važna mjera jer ulaganjima u rast malih zapravo ulažemo u budućnost poljoprivrede kao sektora. Interes na prethodnom natječaju višestruko je premašio raspoloživa sredstva i pokazao snagu i potencijal naših poljoprivrednika. Zato smo za ovaj natječaj osigurali gotovo dvostruki iznos, pa je našim vrijednim poljoprivrednicima na raspolaganju 279 milijuna kuna i znam da će se svaka lipa iskoristiti.“– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Prihvatljive aktivnosti za potporu su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Po završetku elektronskog popunjavanja Zahtjeva za potporu u AGRONET-u korisnik je dužan ispisati, ovjeriti/pečatiti i potpisati te dostaviti ovjerenu Potvrdu o podnošenju Zahtjeva za potporu preporučenom poštom s povratnicom ili osobno na adrese podružnica Agencije za plaćanja, ovisno o lokaciji ulaganja.

Podsjećamo poljoprivrednike da je zbog promjene adrese podružnice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitsko-dalmatinskoj županiji Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 29. kolovoza 2018. godine objavila izmjene Natječaja za provedbu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Podružnica Agencije u Splitsko-dalmatinskoj županiji posluje na adresi Trg hrvatske bratske zajednice 8 (1. kat), 21 000 Split.