Opće vijesti - Objavljeno 30.03.2020 -

Prihvaćene mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu - u pripremi nove

Prihvaćene mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu - u pripremi nove Autor slike: 0

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, po prvi put održanoj elektronskim putem zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, prihvaćene su mjere za pomoć zadarskom gospodarstvu.

 - Prve mjere odnose se na oslobođenje plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti izdane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite zadarske županije. Gradu Zadru se ovom mjerom smanjuje prihod za 8 - 9 milijuna kuna kroz 3 mjeseca, objasnio je na početku sjednice gradonačelnik Branko Dukić i ujedno apelirao na privatne zakupodavce da se prilagodbe aktualnom trenutku i sukladno mogućnostima oslobode zakupa svoje zakupoprimce.

- Cilj ovih mjera je pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize i očuvanju radnih mjesta. Trenutno radimo na pripremi daljnjih mjera za pomoć gospodarstvu koja bi se primijenila na gospodarstvenike pogođene krizom i na ranjive skupine, tako da uskoro možemo očekivati još jednu sjednicu Gradskog vijeća, najavio je gradonačelnik.

Dukić je upozorio da je pred nama prvenstveno zdravstvena borba, a usporedno s tom borbom i ekonomska borba za očuvanjem svakog radnog mjesta, te je nužno nizom mjera pomoći gospodarstvu i ranjivim skupinama.

- Zbog svega navedenog u sljedećem razdoblju očekuju nas značajne promjene u proračunu, kako na prihodovnoj strani, očekujući otežani priljev, tako i na rashodovnoj strani, gdje se moramo prilagoditi trenutku u kojem se nalazimo. Iz tog razloga planiramo proračunske intervencije koje će uključivati smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca. Uz vijećničku suglasnost, predloži ćemo ukidanje vijećničkih naknada, zatim ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada za članstvo u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavu financiranja programa rada udruga na tri mjeseca,  smanjenje troškova javne rasvjete, odgodu novog načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih, nabrojio je gradonačelnik Dukić.

Grad Zadar prati mjere koje provodi Vlada i koje se stalno proširuju te će ih sukladno mogućnostima nadopuniti.

- Idemo s onim što mi možemo i to prije svega kroz potpore poduzetnicima koji zadržavaju radnike i naknade onima koji su ostali bez posla i nastavak oslobađanja od usluga koje se u ovom trenutku ne koriste. Ide nam teško vrijeme, ali i grad i država su preživjeli i teže od ovog. Ponašali smo se financijski odgovorno prethodnih godina, vratili kredite i dugove i pomoći ćemo građanima koliko god je u našoj mogućnosti. Nadajmo se da će sve skupa završiti brzo, istaknuo je gradonačelnik i dodao da će amandmani ( inicijative)  koji su pristigli na gradsko vijeće biti predmet sljedeće sjednice.

 - Sljedeća sjednica održat će se u najskorijem roku i na njoj ćemo iznijeti prijedlog rebalansa i širih mjera. Mjere i njihovu financijsku težinu ćete  imati uskoro kao i poziv na novu sjednicu vijeća, kazao je gradonačelnik vijećnicima.

futuro