Opće vijesti - Objavljeno 04.06.2019 -

Sajam primjera uspješnih poduzeća i metoda uključivanja mladih na tržište rada

Sajam primjera uspješnih poduzeća i metoda uključivanja mladih na tržište rada Autor slike: 0

U zadarskom hotelu Donat započeo je višednevni međunarodni trening Managing Social Innovation Projects and Finding Support Amongst public decision-makers and other stakeholders to work more effectively in solving public challenges u okviru projekta Europskog doma Slavonski Brod "Young Social Innovators - Engines of Social Change".

Trening se održava do 9. lipnja, a tijekom ovog razdoblja 47 sudionika iz Češke Republike, Poljske, Hrvatske, Tajlanda, Tanzanije, Indonezije, Kenije i Perua bit će u prilici naučiti nešto više o tome što je društveno odgovorno poslovanje i kako je povezano s društvenim poduzetništvom, koje su karakteristike i dionici spektra poduzetničke filantropije; kako uklopiti poduzetničku filantropiju i društveno poduzetništvo u praksu društveno odgovornog poslovanja. Upoznat će se s alatima za razvoj društveno poduzetničke ideje, istraživanjem tržišta pod Design Thinking metodologiji, kako upravljati projektima, socijalnim inovacijama i kako pronaći podršku među donositeljima odluka u javnom i drugim zainteresiranim sektorima da bi učinkovitije djelovali u rješavanju društvenih izazova. Po završetku edukacije polaznici će znati razlikovati društveno poduzetništvo u odnosu na društveno odgovorno poslovanje, kako poduzetničku filantropiju koristiti za rješavanje društvenih problema uz tzv. dvostruki ili trostruki povrat i kako koristiti alate za razvoj društveno poduzetničke ideje. Razmijenit će iskustva i primjere dobre prakse iz različitih svjetskih konteksta.

Predavači i voditelji radionica, uz edukativni tim Europskog doma Slavonski Brod, su konzultantica za socijalno poduzetništvo Andreja Rosandić, Marin Urlić iz splitske CEDRE te Michale Freer iz Savjetovanja Freer.

Jedan od dana treninga predviđen je za obilazak zadarskih institucija i društvenih poduzeća. Zahvaljujući Informacijskom centru Europe Direct Zadar, Cisoku, Eko Zadar, zadružnoj pivovari Brlog, COIN coworkingu, Volonterskom centru međunarodnim sudionicima biti omogućen uvid u različite oblike socijalnog poduzetništva koji postoje u Zadarskoj i drugim hrvatskim županijama.

Osim toga, uz potporu EU agencije EACEA, grada Zadra i Pomorske škole iz Zadra, EDSB na Narodnom trgu u Zadru 8. svibnja od 11 do 13 sati organizira Sajam primjera uspješnih društvenih poduzeća, dobrih praksi i inovativnih metoda uključivanja mladih na tržište rada.

Sajamski Izlagači su sudionici seminara – predstavnici osam partnerskih organizacija. Predstavit će kulturne osobitosti svojih zemalja i organizacija, te primjere dobrih praksi, inovativnog i uspješnog integriranja mladih na tržište rada u sredinama iz kojih dolaze. Na štandovima će biti izloženi informativni, edukativni i promotivni materijali, a zainteresirani će građani s izlagateljima imati prilike razgovarati o projektu i sadržajima aktivnosti te o mogućnostima uključivanja u provedbu projekta.

Projekt Young Social Innovators - Engines of Social Change sastoji se od nekoliko međunarodnih i većeg broja lokalnih aktivnosti koje se paralelno provoditi šesnaest mjeseci u svih osam zemalja. Središnje aktivnosti projekta su nekoliko transnacionalnih seminara posvećenih izgradnji kapaciteta organizacija mladih/za mlade, osam multiplikacijskih seminara u zemljama sudionicama, osam stručnih usavršavanja putem međunarodnih razmjena te niz projekata mladih koje će se provoditi na lokalnim razinama.

Europski dom Slavonski Brod nositelj je projekta, a ostali partneri su: Change It – Češka Republika, Meritum -Poljska, VSA Tajland, ITF Kenija, Dejavato Indonezija, Brigada de Voluntarios Bolivarianos del Peru iz Pera iTAYCEN Tanzanije.