Opće vijesti - Objavljeno 09.06.2019 -

Što nas potiče na veći angažman na poslu?

Što nas potiče na veći angažman na poslu? Autor slike: 0
Jeste li se ikad zapitali što nas to potiče na veći angažman u našoj radnoj okolini? Doista, koji su to faktori motivacije koji snažno utječu na našu motivaciju i zadovoljstvo poslom koji obavljamo? Provođenjem ankete sa samo jednim pitanjem ''Što vas najviše pokreće na veći angažman i zadovoljstvo na poslu?'', na koje je odgovore ponudilo više od 2700 ispitanika, portal MojPosao je istražio stav naših sugrađana o navedenoj temi.
''Ne živi se od tapšanja po ramenu''
Očekivano, na prvom mjestu liste faktora koji potiču veći angažman na poslu, ispitanici su naveli plaću i bonuse (68%). Kako bismo dodatno istražili razloge zbog kojih su se odlučili za određeni odgovor, sudionicima istraživanja smo ponudili mogućnost komentiranja, odnosno pojašnjenja njihovih stavova. Iz mnoštva interesantnih, pronicljivih pa i duhovitih komentara, izdvajamo one, po našem sudu, najzanimljivije:
''Minimalna plaća treba iznositi 7000 kuna. Običnom radniku je Hrvatska postala skupa.''
''Ne živi se od tapšanja po ramenu.''
''Koliko para, Tolkien i muzike.''

''Dobri odnosi bude inspiraciju''

Na drugom mjestu popisa razloga koji nas mogu potaknuti na kvalitetniji pristup radu, nalaze se međusobni odnosi i timski rad (13%). Odlična suradnja s kolegama stvara ugodnu klimu koja utječe na to da svaki posao ide lako, smatraju ispitanici i ističu:
''U zdravoj atmosferi, svi smo produktivniji.''
''Ako nema kolegijalnosti i uvažavanja, nikakvi novci nisu važni.''

Kako bismo svakodnevno predano radili za našeg poslodavca, zauzvrat od njega, kada je to zasluženo i opravdano, očekujemo priznanje za dobar rad. Potvrđuje to i 9% ispitanika koji su kao glavni faktor većeg angažmana na poslu naveli priznanje i pohvale nadređenih. Svoj stav su pojasnili sljedećim riječima:

''To je dokaz da te netko cijeni.''
''Umjesto novčane stimulacije, često je dovoljna i pohvala.''
''Pohvala ti daje do znanja da nisi samo broj u nizu.''

Želja za novim znanjem

I dok dio nas spremno prihvaća rutinu i zaduženja koja obavljamo ''zatvorenih očiju'', drugi uživaju u poslu koji ih tjera na dodatni angažman. I baš to, izazovnost radnih zadataka, otprilike 8% sudionika istraživanja navodi kao najvažniji preduvjet većeg angažmana na poslu. Između ostalog, to mišljenje dijele jer:

''Volim učiti, istraživati, kreirati.''
''To je natjecanje sa samim sobom.''
''Takav sam karakter.''

Pored navedenih, u anketi ponuđenih odgovora, ispitanici su kao faktore većeg angažmana i zadovoljstva, navodili i poštenje i pravednost, mogućnost napredovanja, fleksibilno radno vrijeme te mogućnost rada od kuće.

*Sudjelovalo je 2700 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.