Opće vijesti - Objavljeno 21.09.2021 -

Svečano otvoren Centar za kreativne industrije u Zadru, Plenković: Ovakvi projekti otvaraju radna mjesta

Svečano otvoren Centar za kreativne industrije u Zadru, Plenković: Ovakvi projekti otvaraju radna mjesta Autor slike: 0

Nakon dovršetka i početka rada večeras je na Relji svečano otvoren Centar za kreativne industrije. Završnoj konferenciji projekta, koja je održana u novouređenim prostorijama, nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Uz prigodni film o nastanku i ciljevima centra uzvanike je pozdravila ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić.

Projekt je pokrenut zbog velikog potencijala kreativne industrije kao i potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra površine 1.560 m² dobiven je specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam, već i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking prostorom te izložbenim prostorom.

- Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo „pametnu županiju", u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, istaknuo je župan Božidar Longin.

Zadarski ured od početka djelovanja podržao je 77 projekata snimanja, od brojnih serija, realityja, reklama, glazbenih spotova i time apsolutno opravdao svoje osnivanje.

- Ovakvi projekti su na tragu onog što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja EU duže nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao, rekao je premijer Plenković, izražavajući zadovoljstvo što u projektu sudjeluje i Prirodoslovno-grafička škola.

- Karakteristika audiovizualne i IT industrije je da lokalno stvaraju radna mjesta a tržište im je cijeli svijet. Nadam se da ćemo snimati hrvatske filmove, ugostiti strane producente koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske, zaključio je Plenković.

Uz premijera u Zadru borave ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

futuro