Opće vijesti - Objavljeno 10.03.2018 -

Upoznajte Alenku Bopsić - vlasnica nove zadarske IT tvrtke podučava djecu programiranju

Upoznajte Alenku Bopsić - vlasnica nove zadarske IT tvrtke podučava djecu programiranju Autor slike: Antonio Pejić

Na zadarskom području pojavila se nova softverska tvrtka – Digitali. Prošle godine osnovala ju je Alenka Bopsić., Zadranka s dugogodišnjim iskustvom u informatičkom sektoru.

Digitali je orijentiran prema razvoju mobilnih aplikacija za pružanje turističkih, ali i drugih usluga, te implementaciju digitalnih tehnologija u tim područjima.

Postoji velika potražnja za kvalitetnom i pouzdanom izradom mobilnih aplikacija, kako u Hrvatskoj tako i u čitavom svijetu. Ono što ja mogu ponuditi, pored same izrade mobilnih aplikacija, je savjetovanje, planiranje i cjeloviti pristup pri određivanju uloge mobilne aplikacije i cjelovitih IT rješenja čije su osnovne osobine inovativnost i jednostavnost uporabe za krajnjeg korisnika, predstavlja nam svoju tvrtku Bopsić.

Ideja o pokretanju vlastitog posla dugo je dozrijevala.

- Izradom aplikacija za pametne telefone bavim se već nekoliko godina. Pratila sam razvoj tehnologije i nove trendove u informatici te sam stalno učila i usavršavala se putem dostupnih izvora, pretežno putem Interneta. Još 2013. godine pokrenula sam web i Facebook stranicu Appcentar o mobilnim aplikacijama. Tijekom godina stekla sam opsežno znanje o različitim područjima informatike, specijalizirana znanja o funkcioniranju mobilnih i računalnih mreža i računalnim bazama podataka. Nakon što sam samostalno u svrhu učenja izradila nekoliko mobilnih aplikacija, pažljivo sam procijenila prednosti i nedostatke za daljnji korak. Sve ovo vodilo me naprijed prema otvaranju vlastitog posla, prepričava nam Alenka. 

Slušajući iskustva drugih ljudi, bila je spremna na prepreke na putu do ostvarivanja svoje poduzetničke ideje.

Začudilo me pak kako sam sve obavila brzo i lako te svugdje naišla na korektan i ljubazan pristup. Oduševljena sam podrškom i pomoći  koju dobivam sa svih strana od zajednice. No svakako ima puno mogućnosti za poboljšanje poslovnog okruženja. Bilo bi lijepo da su dostupni povoljniji izvori financiranja kako je to u nekim drugim zemljama i neki drugi vidovi podrške poput mentorstva i informiranja, ali čini mi se da stvari polako idu na bolje, poručuje Bopsić koja je podršku pronašla i u Inovativnom Zadru.

Uz povoljne uvjete najma te kvalitetnu i brzu internetsku vezu, zajednica poduzetnika na Novom Bokanjcu pokazala se kao odlično mjesto za rad.

Za ekipu Inovativnog Zadra imam samo pohvale, uvijek su otvoreni za pitanja, savjete i pomoć u poticajnoj poslovnoj atmosferi. Potiče se kontakt i umrežavanje s ostalim korisnicima, a tu su i povremene edukacije. Veseli me najavljeno uređenje i poboljšanje prostora koje bi trebalo uskoro započeti. 

Bopsić je na prvom Hackatonu Google I/O 2017 u Zadru s aplikacijom LITORA, kao dio tima, osvojila drugo mjesto i vrijedne nagrade. Već četiri godine članica je zadarske informatičke udruge - Zadar Developers Hub. U sklopu Udruge volonterski organizira i provodi tečajeve programiranja za djecu i mlade.

Prije desetak dana s kolegama je u Gradskoj knjižnici održala uvodno predavanje i radionicu programiranja za micro:bit, namijenjenu djeci i roditeljima. I jedini i drugi bili su oduševljeni, a zbog velikog interesa, uskoro će nastaviti s radionicama. Rad s djecom me ispunjava, govori nam Alenka. 

Plan za budućnost glasi - razvijanje poslovanja te zapošljavanje suradnika.

Tržište mobilnih aplikacija stalno i naglo raste, predviđanja su da će do 2020. ukupni prihod od mobilnih aplikacija biti više od  $189 milijardi dolara godišnje. Potrebna je brza prilagodba kako bismo pratili brze promjene u trendovima i tehnologiji, ali kvaliteta i pouzdanost u radu ostaju osnova za uspjeh, poručuje vlasnica nove inspirirajuće poduzetničke priče iz Zadra.