Opće vijesti - Objavljeno 11.04.2016 -

Upoznajte Silviju, Branku i Josipa: „Nije lako, ali super je biti sam svoj šef“

Upoznajte Silviju, Branku i Josipa: „Nije lako, ali super je biti sam svoj šef“ Autor slike: Potraga

Zadarski poduzetnici Silvija Domitrović, Branka Lukić i Josip Zrilić vlasnici su obrta različitih namjena. Silvija je diplomirana novinarka, Branka je grafička dizajnerica, a Josip inženjer elektrotehnike. 

Što povezuje simpatičan trio?

Povezuje ih COIN – zadarski coworking prostor gdje poduzetnici kroz suradnju i razmjenu ideja mogu lakše ostvariti svoje snove. Korištenje modernog i funkcionalnog prostora je besplatno, a Silivija, Branka i Josip su tu svaki dan, rade na ostvarenju svojih profesionalnih ambicija.

Naizgled sasvim drugačije priče savršeno su se uklopile u coworking zajednicu koja odlično funkcionira. O počecima, rađanju ideje kao i o planovima razgovarali smo sa zadarskim poduzetnicima.

Kretanje u poduzetničke vode

Silvija je vlasnica Euforie, koja  nudi usluge poslovnog savjetovanja, odnosno izrade EU projekata i odnosa s javnošću. 

- Radila sam nekoliko godina u novinarstvu , ali mi više 'to nije bilo to'.  Odmakla sam se i zapitala sam se što i kako bih mogla raditi dalje. Naime, dugo godina radila sam na raznim projektima i u odnosima s javnošću. Tako je nekako prirodno došla moja odluka da te dvije ljubavi spojim u jednu priču i otvorila sam  obrt 2012. godine, prisjeća se Silvija.

Do otvaranje vlastitog obrta i grafička dizajnerica Branka je niz godina radila u privatnim tvrtkama.

- Raditi na poziciji  "sigurnog"  radnog mjesta na kojem plaća stiže je sasvim ok, ali ako imaš druge ambicije i sebi postaviš neke izazovnije ciljeve s vremenom ti dosadi. Što je vrijeme prolazilo, sve više me vukla ideja da radim sama za sebe. Počela sam, nakon posla, s kolegom iz Pule Simonom Puja honorarno raditi na drugim projektima. 

Ono što je krenulo kao hobi, odlučili su podignuti na veću razinu. Oboje su dali otkaz na poslu u Zagrebu, te se vratili u Zadar odnosno Pulu i otvorili kreativnu agenciju Illeconcept.

- Zbog širenja coworking prostora danas imamo mogučnost djelovanja na tri lokacije Zadar, Pula te Zagreb, ističe Branka.

U Zadar se nakon fakulteta prije pet godina vratio Josip, ovlašteni inženjer elektrotehnika i projektant instalacija na svim vrstama objekata. 

Ono što ga je izdvajalo od većine za vrijeme studiranja, bila je konstantna  borba za studentska prava.

- Dogodila se jedna nepravda i kako se nitko više ne bi našao u takvoj poziciji postao sam studentski predstavnik, prisjetio se Josip.

Posao je u Zadru našao brzo, no uvjetima rada nije bio potpuno zadovoljan i odlučio je otvoriti vlastiti ured.

Njihovi putevi susreli su se u COIN-u

Josip je za COIN saznao prije nego što je otvorio svoja vrata. 

- Negdje sam pročitao naslov „ovo su ljudi koji žele napraviti prostor gdje mladi (i svi koji se tako osjećaju) mogu raditi“ i shvatio sam da je to prostor za mene, prisjeća se Josip.

Velike su razlike između rada od doma i rada u COIN-u.

- Raditi od kuće je super mjesec  dana, ali onda shvatiš da uopče ne izlaziš iz kuće. Nemaš doticaj s ljudima, rad u pidžami ti više nije zanimljiv i ponestaje motivacije, kaže Branka

Napominje da COIN ipak nije samo prostor.

- To je  način rada budućnosti. Možeš se odvojiti  i odraditi svoj posao, a opet kad ti je potreban savjet ili pomoć coworkeri su tu. U tako inspirativnom okruženju drugih profesionalaca dolaze ideje koje skupa provodimo, do kojih ne bi ni došlo da nema ovog prostora, kaže Branka.

Jedni na druge ne gledaju kao konkurenciju već kao suradnike, a zajednički ručak petkom je postao pravilo. Zajedništvo i otvorenost, a sve u svrhu ostvarenja poslovnih ideja, njihov je moto.

- Otvaranjem COIN-a pružila nam se mogućnost da se umrežimo, upoznamo  i ljudima ponudimo naše usluge. Otvoreni smo za suradnju, razmjenu ideja i sudjelovanje u različitim projektima. Ovdje ćete pronaći sve - od kreativaca do tehničara, poručuje Silvija.

Biti sam svoj šef

- Svi me uvijek pitaju zašto želiš raditi sam za sebe i ostaviti posao u privatnoj tvrtki koja ti nudi sigurnost. Odgovor je uvijek isti - nema veće sigurnosti nego kad radiš sam za sebe. U Zadru gotovo ne postoje privatne tvrtke koje ti jamče stopostotnu sigurnost. Istina, probiti se na tržište nije lako, ali ako ostaviš iza sebe dobre radove postoji način da se to popravi, govori Josip te nadodaje kako čovjek kad radi za sebe uči tri puta brže.

Pokretanje svog svog obrta ili tvrtke ima i dosta zapreka – od brojne administracije do gotovo 24-satnog radnog vremena.

- Kad si sam svoj šef, ne postoji  sistem „ključ u bravu u četiri sata“ . Odgovorni ste za sve, živite taj posao, ali je neusporedljiv osjećaj slobode i kreativnog stvaralaštva, napominje Branka.

Kad si vlasnik svog obrta više cijeniš i plodove svog rada.

- Odličan je osjećaj kad nakon 24-satnog radnog vremena zaživi cijela priča i posao koji si odradio. Nije to lak put, ali svi smo svjesni da dobri rezultati ne dolaze preko noći, kaže Silvija.

No, napominju, nisu svi u mogućnosti ostaviti stalan posao i krenuti u poduzetničke vode.

- No, ako se može, treba si reći „sad ili nikad“ i krenuti, poručuje Branka.

- I biti hrabar i ne bojati se neuspjeha, nadovezuje se Silvija.