Opće vijesti - Objavljeno 25.08.2018 -

Život na otoku nije lak, ali oni su uspjeli pokrenuti i vlastitu proizvodnju

Život na otoku nije lak, ali oni su uspjeli pokrenuti i vlastitu proizvodnju Autor slike: 0

U Zadru je u petak otvoren prvi Sajam hrvatskih otočnih proizvoda. Suveniri od maslinovog drveta, nakit, prirodna kozmetika, tradicijske slastice, samo su neki od proizvoda koje do nedjelje ispred Arheološkog muzeja Zadar možete kupiti od otočnih OPG-ovaca. 

- Cilj manifestacije je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje tradicije i zadržavanje stanovništva na otocima, posebice mlađe generacije, kroz poticanje otvaranja OPG-a. Otočni proizvođači imaju jako puno problema, a mi ih uz pomoć države pokušavamo riješiti. Život na otoku nije lak, on zahtijeva veće financijske troškove. Kroz oznaku HOP promičemo i potičemo otočnu proizvodnju kroz sufinanciranje odlazaka na sajmove i organizaciju sajmova na samim otocima. Ovo je prvi sajam u Zadru, a cilj nam je da postane tradicija, rekla nam je Julija Radović Longin, voditeljica organizatora Udruge poslovni Klaster. 

Na sajmu se predstavljaju izlagači s otoka Paga, Rave, Oliba, lža, Dugog otoka, Ugljana, Pašmana, Prvića, Korčule i Hvara.

Maja Sučić iz Velog Iža, inače vlasnica plantaže artičoka, proširila je nedavno svoju ponudu na jedinstvene suvenire od konopa. Za razliku od drugih otoka, poručuje Sučić, kod njih problemi nisu toliko vidljivi jer su blizu i dobro povezani s kopnom. 

Povezanost pak predstavlja velik problem za OPG Filip Simičić s otoka Rava koji se bavi preradom ljekovitih bilja, proizvodnjom eteričnih ulja, hidrolata i prirodna kozmetike. Rava je iznimno bogata biljnim vrstama što je odlično za proizvodnju, ali mali je to otok i udaljeni smo pa nam je teže plasirati proizvode, poručuju otočani. Udaljenost pokušavaju premostiti predstavljanjem i prodajom putem web stranice. 

- Općenito nije lako biti poljoprivrednik u Hrvatskoj, a život na otoku nosi dodatna ograničenja. Stoga nam svaka ovakva promocija i mogućnost za predstavljanje puno znači, poručuje Martina Pernar Škunca iz Paške sirane, jedne od nositeljica oznake HOP. 

Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra. Podršku na otvorenju sajma izrazili su resorni pročelnici Ivica Katić i Lovro Jurišić.