Stipendije - Objavljeno 22.03.2018 -

MORH goste privlačio simulatorom letenja, LTH sigurnim poslom, a učenici robotom

MORH goste privlačio simulatorom letenja, LTH sigurnim poslom, a učenici robotom Autor slike: Antonio Pejić

U Arsenalu je danas održan 2. Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja i Grada Zadra.

- Zadar je jedan od tri grada u Hrvatskoj, uz Zagreb i Rijeku, u kojima imamo priliku održavati sajam kojeg je u 14 godina posjetilo preko 10 tisuća posjetitelja čime se smjestio među najprepoznatljiva događanja u Hrvatskoj. Sajam ima dva važna cilja - učiniti studiranje dostupno svima te jačanje akademske mobilnosti, poručio je izvršni direktor Instituta Ninoslav Šćukanec. 

Važnost sajma naglasili su i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo Zadarske županije, Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije Vladimir Nazor, i Nedjeljka Balić Nižić, prorektorica Sveučilišta u Zadru. Sajmu su nazočili i pročelnik gradskog UO za odgoj i školstvo Joso Nekić sa suradnicom Ivanom Guglielmini koja je pridonijela uspješnoj realizaciji sajma. 

Čestitajući partnerima iz Instituta za razvoj obrazovanja na prošlogodišnjoj manifestaciji koja ja dokazala efikasnost u olakšavanju pristupa visokom obrazovanju, zamjenik gradonačelnika Ante Babić naglasio je kako Grad sustavno provodi program stipendiranja učenika i studenata od svog osnutka, a samo u posljednjih 10 godina za 1000 stipendista dodijeljeno je blizu 25 milijuna kuna.

- Na taj način dodatno motiviramo izvrsne, pomažemo onima kojima je to najpotrebnije, ali i potičemo one koji se odlučuju obrazovati za deficitarna zanimanja. S novim ugovorima koje danas uručujemo, stipendije Grada Zadra koristi ukupno 335 učenika i studenata, poručio je Babić te zatim sa zamjenicom gradonačelnika Jagodom Surać uručio učenicima, studentima i njihovim roditeljima ugovore o stipendiji.

Među 27 izlagača u zadarskom Arsenalu svoj je program stipendiranja predstavio i LTH Metalni lijev, tvrtka koja u Benkovcu već godinama radi dijelove za europsku autoindustriju. Iako zapošljavaju preko 500 djelatnika, i dalje se bore s nedostatkom radne snage. Kako bi je osigurali u budućnosti, studentima, budućim inženjerima, nude stipendije čiji iznos ovisi o njihovim potrebama. Siguran posao nakon obrazovanja nudi i Ministarstvo obrane. Učenike su za zanimanje pilot privukli simulatorom letenja koji nudi doživljaj leta borbenim avionom MiG-21. I prošle godine bili su na Sajmu, nakon kojeg su pristigle brojne prijave zainteresiranih. 

Velik broj posjetitelja okupio se u Kutku inovacija u kojem su učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića predstavili svoje projekte - robota te 3D hologram. 

- Robot je jednostavan za sastaviti, a može se smijati, pričati, prepoznavati lica. Njegova vrijednost je 2 tisuće kuna, rekao nam je Jakov Šužberić, dio ekipe koja je na Svjetskom prvenstvu u edukacijskoj robotici u Kini prošle godine osvojila vrijedno priznanje.

Stipendije su na zadarskom sajmu nudili i međunarodni izlagači - pogledajte kako je bilo!

futuro